Αγροτική επιχειρηματικότητα – Ξεκινήστε από την αγορά

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, πριν αποφασίσουν να προωθήσουν ένα προϊόν στην αγορά, κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς, στη συνέχεια έρευνα κόστους και στη συνέχεια, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, προχωρούν στο σχεδιασμό της παραγωγής.

Και ενώ αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, στην αγροτική επιχειρηματικότητα, στη χώρα μας, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι ξεκινούν ανάποδα. Ξεκινούν την παραγωγή προϊόντων χωρίς να γνωρίζουν το κόστος παραγωγής και διάθεσης και χωρίς να γνωρίζουν εάν υπάρχει αγορά για να απορροφήσει το προϊόν τους και σε ποιες τιμές. Το γεγονός αυτό οδηγεί στις γνωστές σε όλους παρενέργειες, όπου «φταίνε όλοι οι άλλοι», εκτός από αυτούς που αποφάσισαν και προχώρησαν σε μια χωρίς προγραμματισμό και σχεδιασμό παραγωγή. Αυτό δείχνει έλλειψη επιχειρηματικής νοοτροπίας και κουλτούρας, έλλειψη επιχειρηματικής σκέψης, επιχειρηματικής απόφασης και ορθολογικής επιχειρηματικής δράσης. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Όσοι θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την αγροτική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε πλέον οι παραδοσιακοί αγρότες. Είστε επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι αξιοποιείτε την επιχειρηματική σας ιδέα, αξιοποιείτε μέσα και πόρους και αποβλέπετε στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των κεφαλαίων σας. Η αγορά έχει παγκοσμιοποιηθεί, το επιχειρηματικό περιβάλλον εξελίσσεται ταχύτατα, ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος κι εσείς καλείστε να προσαρμοστείτε σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία έχει απαιτήσεις.

Για να τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να μάθετε να σκέφτεστε επιχειρηματικά, να αποφασίζετε επιχειρηματικά, να ενεργείτε επιχειρηματικά και να εφαρμόζετε τους κανόνες της εφαρμοσμένης επιχειρηματικότητας.

· Ξεκινήστε πρώτα από την αγορά
· Μάθετε τι ζητάει η αγορά
· Σε τι τιμές το ζητάει
· Εξετάστε εάν εσείς μπορείτε να το προσφέρετε σε ανταγωνιστικές τιμές

Εφόσον λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε, ξεκινήστε τον σχεδιασμό της παραγωγής. Φυσικά για όλα αυτά φροντίστε να έχετε προσωπική άποψη, να εμπιστεύεστε τις γνώσεις σας,να εμπιστεύεστε τις δυνάμεις σας και να μην παρασέρνεστε από καλοθελητές και συμφέροντα.

 

ΝέστοραςΙ. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης 
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας 
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- LifeandBusinessCoach
- www.expertsacademy.gr
info@expertsacademy.gr

Ο Δρ Νέστορας Κολοβός μέσω της ιστοσελίδας www.expertsacademy.gr προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

 

Copyright © 2010 - .:: Experts Academy ::.