Αγορά εργασίας και επιχειρηματική ικανότητα

Οι περισσότεροι από εσάς είτε έχετε σπουδάσει και έχετε πάρει κάποιο πτυχίο, είτε έχετε μάθει μία τέχνη, με σκοπό την επαγγελματική και οικονομική σας επιτυχία. Είστε έτοιμοι να εισέλθετε στην αγορά εργασίας, έχετε γνώσεις, έχετε φιλοδοξίες, έχετε αυτοπεποίθηση, γνωρίζετε το αντικείμενό σας καλά, θέλετε να δουλέψετε, θέλετε να δημιουργήσετε, αλλά συναντάτε μπροστά σας έναν «τοίχο». Συναντάτε μια νέα πραγματικότητα, για την οποία ποτέ και κανένας δεν σας μίλησε σοβαρά για το πως θα την αντιμετωπίσετε. Συναντάτε τις αμείλικτες συνθήκες της πραγματικής αγοράς, με τον έντονο ανταγωνισμό, τις ασύμμετρες ανισορροπίες, τους παραλογισμούς στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης και τις αμφιβόλου ηθικής και νομικής υπόστασης αντιπαραθέσεις.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αρχίζουν τα δύσκολα γιατί για εσάς είναι μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχατε πλάσει στο μυαλό σας. Μια τελείως διαφορετική κατάσταση, την οποία δεν γνωρίζετε πώς να την αντιμετωπίσετε και πώς να την ελέγξετε. Αρχίζουν οι δισταγμοί, οι αμφιβολίες, οι αμφισβητήσεις, το άγχος, οι φόβοι, καθώς και μια σειρά άλλων αρνητικών συναισθημάτων, τα οποία σας καθηλώνουν και σας αδρανοποιούν. Αισθάνεστε ότι χάνετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας και το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι;

Εάν ρίξετε μια ματιά γύρω σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε μόνον εσείς σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν είστε μόνον εσείς οι οποίοι αισθάνεστε έτσι. Έτσι είναι όλοι όσοι ξεκινούν σήμερα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Και δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν γιατί κανείς δεν τους το έμαθε. Άλλο είναι οι γνώσεις που αποκτήσατε από τις σπουδές σας και άλλο είναι οι γνώσεις για το πώς θα εισέλθετε και θα παραμείνετε στην αγορά εργασίας. Άλλο είναι οι εξειδικευμένες γνώσεις επάνω στο αντικείμενό σας και άλλο η ικανότητά σας να προσφέρετε τις γνώσεις σας και να κερδίζετε χρήματα. Άλλο πράγμα είναι η επάρκεια των γνώσεών σας και άλλο η επαγγελματική και επιχειρηματική σας ικανότητα.

Όπως διαπιστώνετε, μιλάμε πλέον για κάτι διαφορετικό, το οποίο δεν έχει σχέση με τις σπουδές σας και τις εξειδικευμένες γνώσεις σας. Μιλάμε με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να εισέλθετε στην αγορά εργασίας, να αξιοποιήσετε τις γνώσεις σας και να κερδίζετε χρήματα. Μιλάμε για τη διάθεση, τη στάση και τη νοοτροπία που πρέπει να αναπτύξετε απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα, για την οποία οι γνώσεις σας είναι ελάχιστες. Συνεπώς, χρειάζεστε νέες γνώσεις, νέες δεξιότητες και νέες εμπειρίες, τις οποίες, όσο πιο γρήγορα τις αποκτήσετε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε!

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποδεχθείτε την πραγματικότητα.Η πραγματικότητα είναι ο στίβος στον οποίο καλείστε να αγωνιστείτε και να διαπρέψετε. Αυτός είναι ο στίβος στον οποίο καλείστε να αναπτύξετε τις ικανότητές σας και να δείξετε την αξία σας. Έτσι δουλεύει η ζωή. Όλοι από κάπου ξεκινάνε. Όλοι ξεκινάνε από χαμηλά και φθάνουν ψηλά. Όλοι ξεκινάνε με λίγα και φθάνουν στα πολλά. Όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα ψηλά, ξεκίνησαν κι αυτοί κάποτε από χαμηλά.

Το δεύτερο βήμα σας είναι να ξεκινήσετε να μαθαίνετε. Να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες, αρετές και αντοχές, για να εισέλθετε στην αγορά εργασίας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και κυρίως πιο αποτελεσματικά. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστείτε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε!

Να θυμάστε πάντα ότι η ζωή είναι μια κούρσα, ένας αγώνας δρόμου αντοχής, στον οποίο οι δρομείς εναλλάσσουν θέσεις κατά τη διάρκεια της κούρσας. Άλλοτε μπαίνουν μπροστά και άλλοτε μένουν πίσω. Το ευχάριστο είναι ότι η ζωή δεν αποκλείει κανέναν. Σας δίνει το δικαίωμα να μπαίνετε στην κούρσα όποτε εσείς θέλετε, από όποιο σημείο θέλετε και να συμμετέχετε με ίδιες πιθανότητες επιτυχίας. Απλά στις πρώτες θέσεις της κούρσας θα βρίσκονται περισσότερο χρόνο αυτοί που είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, καλύτερα προπονημένοι και θα έχουν αντοχές. Στο χέρι σας είναι να τους φθάσετε και να τους ξεπεράσετε. Αρκεί να μάθετε πως.

ΝέστοραςΙ. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης 
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας 
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- LifeandBusinessCoach
- www.expertsacademy.gr
- info@expertsacademy.gr

 

 

Copyright © 2010 - .:: Experts Academy ::.