Αγροτική επιχειρηματικότητα

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου με τίτλο «Ζητείται αγροτική πολιτική» και προκειμένου να βοηθήσω τη σκέψη πολλών ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την αγροτική δραστηριότητα, θέτω σήμερα κάποια απλά ερωτήματα, που μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων και δραστηριοτήτων.

Πρέπει η Ελλάδα να καλλιεργεί σιτάρι;Πρέπει η Ελλάδα να καλλιεργεί κριθάρι;Πρέπει η Ελλάδα να καλλιεργεί καλαμπόκι;Πρέπει η Ελλάδα να καλλιεργεί τριφύλι;Πρέπει να χρησιμοποιείται η καλλιεργήσιμη γη σε χαμηλής απόδοσης καλλιέργειες;

Οι ερωτήσεις επιδέχονται δύο ειδών απαντήσεις, ΝΑΙ και ΟΧΙ! Ας δούμε σε ποιές περιπτώσεις ισχύει το ΝΑΙ και σε ποιές το ΟΧΙ!

Το ΝΑΙ ισχύει μόνο στην περίπτωση που τα προϊόντα αυτά αποτελούν βήμα μιας καθετοποιημένης διαδικασίας, για την παραγωγή άλλων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, από τον ίδιο παραγωγό. Για να το κάνουμε πιο απλό, οι παραπάνω καλλιέργειες είναι αποδοτικές μόνον εφόσον χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή για την εκτροφή ζώων για την παραγωγή γάλακτος, κρέατος, τυροκομικών ή άλλων μεταποιητικών προϊόντων από τον ίδιο παραγωγό.

Το ΟΧΙ ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που κάποιοι καλλιεργούν τα χωράφια τους για να παράγουν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι, μόνο και μόνο για να τα πουλήσουν. Με αυτό τον τρόπο, επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, η αγροτική γη ουσιαστικά χαραμίζεται.

Για ενίσχυση των παραπάνω επιχειρημάτων, αξίζει να αναφέρουμε το παράδειγμα της Ολλανδίας, μιας χώρας που έχει έκταση όσο η Πελοπόννησος και σήμερα αποτελεί μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης. Εάν οι άνθρωποι καλλιεργούσαν σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια ή τριφύλλια, μόνο για να τα πουλάνε, είναι αμφίβολο εάν σήμερα θα υπήρχαν σαν κράτος. Όμως εκεί οι άνθρωποι δεν είναι παραδοσιακοί αγρότες. Είναι επιχειρηματίες αγρότες. Εκεί οι άνθρωποι σκέφτονται και λειτουργούν επιχειρηματικά, με γνώμονα την αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης, τα μεγαλύτερα κέρδη, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη και τη συνεχή κατάκτηση μεριδίων της διεθνούς αγοράς. Αξιοποιούν τη γη τους είτε με καθετοποιημένες παραγωγές, είτε με δυναμικές καλλιέργειες, είτε μέσω θερμοκηπίων, δουλεύουν όλο το χρόνο και παράγουν πολλαπλάσιες παραγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ως εκ τούτου, όσοι έχετε ένα χωράφι 10 ή 20 ή 50 στρεμμάτων και σκέφτεστε πως να το αξιοποιήσετε, σκεφτείτε σοβαρά. Ένα χωράφι, ανάλογα με την απόφασή σας, μπορεί να σας προσφέρει από πολύ λίγα έως πάρα πολλά!

Η απόφαση είναι δική σας!

 

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης 
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας 
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
info@expertsacademy.gr

Ο Δρ Νέστορας Κολοβός μέσω της ιστοσελίδας του www.expertsacademy.gr προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για την σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

 

 

 

Copyright © 2010 - .:: Experts Academy ::.