Επιχειρηματική επιτυχία

Όταν οι γνώσεις, το μεράκι και το πάθος συναντούν τη δημιουργικότητα!


Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη διαμόρφωση επιχειρηματικής σκέψης και νοοτροπίας, θεωρώ χρήσιμη την επισήμανση και κωδικοποίηση κάποιων βασικών σημείων των εισηγήσεων, που παρουσιάσθηκαν στην πρόσφατη, πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσε το Δίκτυο Protasis στην Κοζάνη, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011.

Αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στους διοργανωτές της εκδήλωσης, για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη της περιοχής, όσο και στους επιχειρηματίες, κ. Τζιμίκα, Κουρέλα, Δίτσιο και Hartman, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση του δικτύου και με πολύ γλαφυρό και κατατοπιστικό τρόπο παρουσίασαν την επιχειρηματική διαδρομή τους και εμπειρία τους, αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία και τις προοπτικές της επιχειρηματικότητας. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και στον καθηγητή κ. Δοξιάδη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση να παρευρεθεί στην εκδήλωση και ο οποίος με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, τόσο από την πλευρά του ακαδημαϊκού, όσο και από την πλευρά του επιχειρηματία, τόνισε την ανάγκη στροφής της ελληνικής κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι τέσσερεις αξιόλογοι επιχειρηματίες παρουσίασαν την επιχειρηματική τους διαδρομή και επιχειρηματική τους δράση.  Αναφέρθηκαν στο τι έκαναν και στο πως έφθασαν τις επιχειρήσεις τους στη σημερινή τους επιτυχημένη μορφή, αναδεικνύοντας κυρίως το τεχνικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Πίσω όμως από το τεχνικό κομμάτι, μπορούσε να διακρίνει κανείς το σημαντικότατο κομμάτι της ψυχολογίας του επιχειρηματία, που αποτελεί την αφετηρία και τον κινητήριο μοχλό της επιχειρηματικότητας. Μπορούσε να διακρίνει τις   ψυχικές αρετές και ψυχικές αντοχές, όπως κουράγιο, πίστη, ακεραιότητα, εντιμότητα, υπομονή, επιμονή, τόλμη, οξυδέρκεια, πρωτοβουλία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, θετική σκέψη,  θετική δράση, στοιχεία απαραίτητα για την άσκηση της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας.

Όπως τόνισαν και οι τέσσερεις επιχειρηματίες, η επιχειρηματικότητα δεν είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος, αλλά είναι ένα ταξίδι, ένας μακρινός προορισμός. Όλοι τους ξεκίνησαν με ένα όραμα, βλέποντας μακριά και έχοντας ξεκάθαρους στόχους και προσανατολισμούς για το που και πως θέλουν να φθάσουν. Όλοι τους είναι αφοσιωμένοι σ’ αυτό που κάνουν και σκέφτονται συνεχώς πώς θα βελτιωθούν. Όλοι τους ξεκίνησαν από μικρές παραγωγικές μονάδες και στη συνέχεια, μαθαίνοντας τη δουλειά και αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες, αναπτύχθηκαν. Αυτό αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα γι όσους διστάζουν ή αποθαρρύνονται να επιχειρήσουν, νομίζοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή με μεγάλες παραγωγικές μονάδες και κεφάλαια. Επίσης αποτελεί και ένα σημαντικό μήνυμα για τους ανυπόμονους, που θεωρούν ότι η επιτυχία έρχεται αμέσως. Πρώτα μαθαίνεις, πρώτα πατάς στα πόδια σου και μετά αναπτύσσεσαι και επιτυγχάνεις!  Και μάλιστα αναπτύσσεσαι βήμα-βήμα, μεθοδικά, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο. Έτσι ξεκίνησαν κι έτσι ξεκινούν όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο!  Ένα επίσης σημαντικό σημείο στο οποίο εστίασαν όλοι οι εισηγητές ήταν το θέμα της ποιότητας και της καινοτομίας. Ήταν οι «μαγικές» λέξεις και έννοιες  που ακούσθηκαν τις περισσότερες φορές και οι οποίες αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας.

Εκτός όμως από τα θετικά στοιχεία της επιχειρηματικότητας, οι επιχειρηματίες αναφέρθηκαν και στις καθημερινές δυσκολίες και εμπόδια που συνάντησαν και συνεχίζουν να συναντούν. Όπως επεσήμαναν, τα αποδέχονται και τα αντιμετωπίζουν ως μέρος της καθημερινότητας, τα θεωρούν ως προκλήσεις, που αντί να τους απογοητεύουν και να τους αποθαρρύνουν, ενισχύουν την αποφασιστικότητά τους και τους οπλίζουν με περισσότερο κουράγιο, υπομονή και επιμονή για να πετύχουν τον στόχο τους.

Ένα σημείο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι ότι, παρόλο που και οι τέσσερεις επιχειρηματίες είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, κανένας τους δεν ασχολείται με το αντικείμενο που σπούδασε. Όλοι τους ασχολούνται με την πραγματοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας, την πραγματοποίηση του ονείρου, αυτό που τους εμπνέει, αυτό στο οποίο  πιστεύουν, αυτό στο οποίο είναι καλοί, που τους δημιουργεί πάθος, τους δίνει κίνητρο και τους κρατάει σε συνεχή εγρήγορση. Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όσους πτυχιούχους παραμένουν αδρανείς, θεωρώντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψουν επάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν.

Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία των επιτυχημένων επιχειρηματιών. Αποδεικνύουν ότι επιχειρηματίας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι! Και μάλιστα γίνεσαι συνεχώς και καλύτερος, όσο περισσότερο ενημερώνεσαι, όσο περισσότερο προσπαθείς και όσο περισσότερο επιχειρείς! Εγγυημένη επιτυχία δεν υπάρχει! Η επιτυχία έρχεται όταν οι γνώσεις, το μεράκι και το πάθος συναντούν τη δημιουργικότητα! Πιστεύεις, τολμάς, προσπαθείς, επιχειρείς και επιτυγχάνεις!

 

Νέστορας Ι. Κολοβός

Γεωλόγος

Engineering Geologist M.Sc.

Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ

Πτυχιούχος Οργάνωσης
και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Life Coach

www.expertsacademy.gr

info@expertsacademy.gr


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.25623 δευτερόλεπτα