Επιχειρηματική επιτυχία

Γράμμα σε έναν υποψήφιο επιχειρηματία


Αγαπητέ φίλε,

Το ότι σκέφτεσαι να ασχοληθείς με τον κόσμο των επιχειρήσεων, αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς δείχνει ότι πιστεύεις στις δυνάμεις σου και στον εαυτό σου. Πιστεύεις ότι η απραξία και η αδράνεια δεν οδηγούν πουθενά. Πιστεύεις, και όχι άδικα, ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί διέξοδο για την επαγγελματική σου αποκατάσταση και την οικονομική σου ανεξαρτησία.

Προφανώς βρίσκεσαι σε δίλημμα. Αναρωτιέσαι με τι να ασχοληθείς και εάν αυτό που κάνεις θα έχει επιτυχία. Θέτεις ερωτήματα στον εαυτό σου και προσπαθείς να τον πείσεις. Βρίσκεσαι κι εσύ στην ίδια κατάσταση που βρέθηκαν πριν από σένα εκατομμύρια επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεσαι σε καλό δρόμο! Προσπάθησε ωστόσο να αποφύγεις τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι.

Κανένας μα κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να σου πει τι να κάνεις και με τι να ασχοληθείς. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ποιος άλλος, γνωρίζει τον εαυτό σου καλύτερα από εσένα; Μόνον εσύ ξέρεις τις γνώσεις σου, τα πλεονεκτήματά σου, τις αρετές σου και τον χαρακτήρα σου! Μόνον εσύ ξέρεις τι σε ενθουσιάζει, τι σου δημιουργεί πάθος και τι σου προσφέρει το κίνητρο για να ασχοληθείς. Μόνον εσύ αποφασίζεις τι να κάνεις!

Προς το παρόν προσπάθησε να συγκεντρώνεις συνεχώς πληροφορίες, να τις αξιολογείς, να ενθουσιάζεσαι, να αναπτύσσεις το πάθος σου γι αυτό που σου αρέσει και να προχωράς. Μην αφήνεις τους άλλους να κρίνουν και να αποφασίζουν για σένα. Εάν αυτοί μπορούσαν να αποφασίσουν, θα αποφάσιζαν πρώτα για τον εαυτό τους και θα κρατούσαν την επιτυχία γι αυτούς. Κανένας δεν σου λέει τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Εάν μπεις στον πειρασμό να ακολουθήσεις την συμβουλή κάποιου,  πρώτα δες τι έχει πετύχει αυτός στην ζωή του.

Μην ασχολείσαι με τους «ειδικούς». Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σημαντικών ανθρώπων, που ενώ οι «ειδικοί» τους απέρριψαν, αυτοί στη συνέχεια μεγαλούργησαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μεγαλύτερος εφευρέτης του σύγχρονου κόσμου, ο Τόμας Έντισον, που οι δάσκαλοί του στο δημοτικό σχολείο τον απέρριψαν.

Εάν έχεις κάποιο πτυχίο, αξιοποίησέ το. Διαθέτεις ήδη κάποιες γνώσεις, τις οποίες όμως πρέπει να εμπλουτίζεις συνεχώς. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν έχεις πτυχίο, μην σε απασχολεί. Η επιχειρηματικότητα δεν απαιτεί πτυχίο. Το έχει αποδείξει τόσα χρόνια η αγορά, το έχει αποδείξει η ζωή, όπου άνθρωποι χωρίς πτυχίο, μεγαλούργησαν στον χώρο των επιχειρήσεων και δημιούργησαν περιουσίες. Αλήθεια, πόσους επιτυχημένους επιχειρηματίες γνωρίζεις που διαθέτουν πτυχίο; Ο Bill Gates, ο ιδρυτής της Microsoft, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει πτυχίο;

Εκείνο που χρειάζεσαι, είναι να έχεις γνώσεις στο αντικείμενό σου. Αυτές είναι που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις και να διαπρέψεις. Σε κάθε επάγγελμα, καλός θεωρείται όχι αυτός που έχει πτυχίο, αλλά αυτός που έχει γνώσεις και τις εφαρμόζει. Αυτός που εμπιστεύεται τον εαυτό του και πατάει γερά στα πόδια του. Πολλοί έχουν πτυχία, αλλά πόσες γνώσεις, αλήθεια, διαθέτουν; Προσπάθησε να διαβάζεις, να ακούς και να ενημερώνεσαι. Όσο καλύτερος γίνεσαι στην δουλειά σου, τόσο πιο επιτυχημένος θα γίνεσαι.

Μην σε αποθαρρύνουν τα προβλήματα. Αυτά αποτελούν την καθημερινότητα όλων των επιχειρηματιών. Είναι μέρος της δουλειάς τους. Μάθε να τα αντιμετωπίζεις ως προκλήσεις, μάθε να τα λύνεις και να τα θεωρείς ως ένα βήμα πριν την επιτυχία. Όσο περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά, τόσο θα ικανοποιείσαι, θα ενθουσιάζεσαι και θα προχωράς σε μεγαλύτερους στόχους. Δεν είναι εύκολο, αλλά εάν η επιχειρηματικότητα ήταν εύκολη, όλοι θα ήταν επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Να θυμάσαι ότι ο κόσμος προχωράει επειδή πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν αυτοί που επιχειρούν.

Πάντα να ρωτάς και να μαθαίνεις από τους επιτυχημένους. Να βλέπεις τι κάνουν και κυρίως πως το κάνουν. Αυτό θα σου δώσει άμεσα τη δυνατότητα να αποκτήσεις συσσωρευμένη εμπειρία, κάτι που εσύ από μόνος σου θα χρειαστεί να διαθέσεις  πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα.

Μάθε να επενδύεις στη γνώση σου. Να διαβάζεις βιβλία, να ακούς εκπαιδευτικά CD και να βλέπεις εκπαιδευτικά video. Πάντα να θυμάσαι πως αυτά που έμαθες χθες, δεν είναι αρκετά για σήμερα και θα αποτελούν παρελθόν αύριο. Ο κόσμος εξελίσσεται, η αγορά εξελίσσεται,  κι εσύ πρέπει να είσαι εκεί!

Προς ενίσχυση όλων των παραπάνω, σου επισημαίνω τα στοιχεία μιας στατιστικής έρευνας για τους εκατομμυριούχους των τελευταίων 200 χρόνων στην Αμερική. Το 74% προέρχεται από την αγορά, το 10% είναι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, το 10% στελέχη επιχειρήσεων, το 5% πωλητές και το 1% ηθοποιοί, συγγραφείς, αθλητές, κλπ.

 

Αγαπητέ φίλε,

Προσπάθησα να σου τα πω όσο πιο απλά γίνεται. Να θυμάσαι πάντα πως η επιχειρηματικότητα είναι μια δεξιότητα. Την μαθαίνεις στην πράξη. Σαν το κολύμπι και την οδήγηση. Για να μάθεις να κολυμπάς, πρέπει να μπεις στο νερό. Για να μάθεις οδήγηση πρέπει να καθίσεις στη θέση του οδηγού και να οδηγήσεις στον δρόμο.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι στατική. Είναι δράση. Μια δραστηριότητα, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία και τον χαρακτήρα του καθενός.

Να θυμάσαι πως η οικονομία θέτει τα δεδομένα, ενώ εσύ είσαι αυτός που θα ασκήσει την επιχειρηματικότητα και θα βάλεις τους οικονομικούς πόρους και τα μέσα να δουλέψουν για σένα. Εσύ είσαι ο επιχειρηματίας. Εσύ είσαι αυτός που επιχειρεί. Εσύ είσαι ο μαέστρος της ορχήστρας.

Αφού σου ευχηθώ καλή επιτυχία, θα ήθελα να σου πω πως οι δυνάμεις που διαθέτεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζεις ότι έχεις. Απλώς, ακόμη δεν τις έχεις ανακαλύψει. Θα τις ανακαλύψεις, μόνον αφού ξεκινήσεις την δραστηριότητά σου.

Άφησα για το τέλος το πιο σημαντικό.

Δώσε αξία στους ανθρώπους! Η επιχειρηματικότητα πηγάζει από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους! Συνεργάζεσαι με ανθρώπους, απευθύνεσαι σε ανθρώπους και οι άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά σε αποδέχονται και σε στηρίζουν ως επιχειρηματία!

Πίστεψε στην ιδέα σου, πίστεψε στις δυνάμεις σου, πίστεψε στον εαυτό σου, σκέψου θετικά, σκέψου αισιόδοξα και προχώρα! Ζήσε το όνειρό σου!

Εσύ καθορίζεις το μέλλον σου!

 

 

Νέστορας Ι. Κολοβός

Δρ Γεωλόγος Α.Π.Θ.

Engineering Geologist Μ.Sc.

Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Certified Life Coach

www.expertsacademy.gr

E-mail:info@expertsacademy.gr


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.17576 δευτερόλεπτα