Η επιτυχία των επιχειρήσεων!


Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το 80% των επιχειρήσεων είτε θα βρίσκονται εκτός αγοράς είτε θα έχουν αλλάξει χέρια. Ο βασικός λόγος δεν θα είναι ούτε η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, ούτε οι διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία, αλλά η άγνοια, η ολιγωρία και οι παραλείψεις του επιχειρηματία. Σκληρό μεν να λέγεται, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πώς δηλαδή το 20% των επιχειρήσεων επιβιώνουν;

Όταν λέμε άγνοια, ολιγωρία ή παραλείψεις, δεν αναφερόμαστε σε σπουδές, πτυχία ή πολύπλοκους επιστημονικούς οικονομικούς όρους. Αναφερόμαστε σε βασικά πράγματα που αναφέρονται στο «τι είναι επιχείρηση», «τι κάνει η επιχείρηση» και «για ποιο λόγο είναι στην αγορά η επιχείρηση». Ενδεχομένως όλα αυτά να φαίνονται απλά, αλλά όσο απλά και να φαίνονται, ελάχιστοι επιχειρηματίες τα γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι εφαρμόζουν αυτά που πρέπει. Εκεί έγκειται και η διαφορά των επιτυχημένων επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες. Με απλά λόγια, όταν δεν ξέρεις «τι κάνεις», «πως το κάνεις» και «γιατί το κάνεις», τότε δεν υπάρχουν ελπίδες επιτυχίας.

Το έχουμε ξαναγράψει και το ξανατονίζουμε: Για να βελτιωθεί το επίπεδο της οικονομίας πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των επιχειρήσεων και για να βελτιωθεί το επίπεδο των επιχειρήσεων πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των επιχειρηματιών. Όσες αλλαγές και όσες παρεμβάσεις και να κάνει το κράτος, σημασία έχει το πως θα ανταποκριθεί ο επιχειρηματίας σ’ αυτές τις αλλαγές και αυτές τις παρεμβάσεις. Σημασία δεν έχουν οι συνθήκες της αγοράς. Οι συνθήκες της αγοράς ισχύουν για όλους. Σημασία έχει το πως οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την αγορά. Η αγορά είναι ένας συνεχής «πόλεμος», μια διαρκής προσπάθεια επικράτησης και επιβίωσης. Λειτουργεί με δικούς της κανόνες, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς με παρεμβάσεις είτε από έξω είτε από μέσα. Και αυτά όλα ο επιχειρηματίας πρέπει να τα παρακολουθεί, να προσαρμόζεται και να δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Επιχείρηση δεν σημαίνει κεφάλαια. Επιχείρηση σημαίνει άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν τα κεφάλαια και οι άνθρωποι είναι αυτοί που διαχειρίζονται και αξιοποιούν τα κεφάλαια. Συνεπώς, οι άνθρωποι είναι αυτοί που χρειάζονται συνεχείς βελτιώσεις, για να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις νέες τάσεις και εξελίξεις της αγοράς. Η αγορά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται. Ως εκ τούτου απαιτείται από μέρους των επιχειρήσεων ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους. Ούτε είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις παρεμβαίνουν στην αγορά και επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες είτε αδρανούν είτε λειτουργούν με εντελώς δικό τους εμπειρικό τρόπο, αδιαφορώντας ή μη δίνοντας σημασία για όλα τα παραπάνω. Το ανησυχητικό δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν κάνουν τίποτα για να μάθουν. Θεωρούν τον εαυτό τους ειδικό, τον θεωρούν αυθεντία και δεν δέχονται συμβουλές από άλλους. Αυτό μοιραία οδηγεί στην υπολειτουργία της επιχείρησής τους και την σταδιακή ή άμεση αποχώρησή τους από την αγορά.

Εύλογα θα ρωτήσετε. Υπάρχει λύση; Βεβαίως και υπάρχει λύση! Είτε είστε παλαιοί, είτε νέοι, είτε υποψήφιοι επιχειρηματίες, σήμερα υπάρχουν όλα εκείνα τα εργαλεία γνώσης και οι άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν να ορθοποδήσετε την επιχείρησή σας και να παράγετε καλύτερα αποτελέσματα. Απλά χρειάζεται μέθοδος, χρειάζεται σύστημα και προπαντός διάθεση για να μάθετε και αποφασιστικότητα για να εφαρμόσετε.

Διαθέτοντας μία μόνο ώρα την εβδομάδα και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες στρατηγικές, μπορείτε να αυξήσετε τα έσοδά σας και να βελτιώσετε τα αποτελέσματα της επιχείρησής σας. Ρωτήστε μας να σας ενημερώσουμε.

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας,
Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
& Επαγγελματικής Επιτυχίας
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
- info@expertsacademy.gr

 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.19892 δευτερόλεπτα