Επιχειρηματική επιτυχία

Ανακαλύψτε το συγκριτικό σας πλεονέκτημα


            Σε κάθε επιχείρηση αυτό που καθορίζει την επιτυχία της ή την αποτυχία της είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Για να μπορείτε να επιβιώνετε στην αγορά θα πρέπει να προσφέρετε κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που προσφέρουν οι ανταγωνιστές σας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι αυτό που προσδιορίζει το ρυθμό της ανάπτυξής σας, το ύψος πωλήσεων και το μέγεθος των κερδών σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάντα να είστε προσανατολισμένοι στο να προσφέρετε το καλύτερο προϊόν ή τις καλύτερες υπηρεσίες στην αγορά. Πάντα να παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις στον κλάδο σας, την πρόοδο των ανταγωνιστών σας, τις ανάγκες των πελατών σας και να προσαρμόζεστε γρήγορα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης του συγκριτικού σας πλεονεκτήματος.

            Όταν μπήκατε στην αγορά εργασίας διαθέτατε κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις, μια συγκεκριμένη δεξιότητα, μια συγκεκριμένη ικανότητα που σας ξεχώριζε από τους άλλους. Πάντα να ρωτάτε τον εαυτό σας και να επιβεβαιώνετε «τι είναι αυτό που με κάνει ξεχωριστό στην αγορά; Τι είναι αυτό που μόνον εγώ μπορώ να προσφέρω; Τι είναι αυτό που μου προσφέρει μεγαλύτερη αξία;» Μόλις δώσετε την απάντησή σας ξεκινήστε να δουλεύετε προς την κατεύθυνση αυτή.

Πάντα να θυμάστε ότι η αγορά αλλάζει με ταχείς ρυθμούς κι εσείς πρέπει να προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα. Όσο πιο εύκολα και πιο γρήγορα προσαρμόζεστε, τόσο πιο εύκολα θα επιβιώνετε και τόσο πιο πολλά θα κερδίζετε. Ακόμη και αν σε κάποια φάση διαπιστώσετε ότι έχετε μείνει πίσω, μην απογοητεύεστε. Οι ευκαιρίες πάντα υπάρχουν, γιατί η αγορά είναι ένας ζωντανός οργανισμός και συνεχώς εξελίσσεται, δημιουργώντας πάντα χώρο για τους έξυπνους και τους ικανούς.

            Αυτό που πρέπει σε πρώτη φάση να κάνετε είναι:

  1. Να ξεκαθαρίσετε και να αποσαφηνίσετε το συγκριτικό σας πλεονέκτημα.
  2. Να εξετάσετε τις εν δυνάμει αντοχές του και να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε, με ορίζοντα πενταετίας, τις πιθανές εξελίξεις της αγοράς και τις δυνατότητες ή τις ανάγκες προσαρμογής του συγκριτικού σας πλεονεκτήματος.
  3. Πρέπει πάντα να προνοείτε και να βρίσκεστε μπροστά από την αγορά.
  4. Πρέπει να μπορείτε να βλέπετε τις τάσεις της αγοράς και να καθορίζετε την πορεία σας.

Μόλις καταλήξετε στην απόφασή σας, κινηθείτε γρήγορα, για να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και εδραίωσης του συγκριτικού σας πλεονεκτήματος. Προσδιορίστε ξανά το ταλέντο σας, αναπτύξτε τις δεξιότητες που χρειάζεστε, εξασφαλίστε τους πόρους που πρέπει να αξιοποιήσετε και ισχυροποιείστε την θέση σας.

Προσπαθήστε να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί. Πάντα θα υπάρχουν δουλειές που θα κάνετε με ευχαρίστηση και θα σας εξασφαλίζουν μια οικονομική άνεση. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί, κάνοντας αυτό που σας ευχαριστεί, αναπτύσσετε την κατάλληλη διάθεση για να δουλέψετε αποδοτικά,  να δουλέψετε αποτελεσματικά και να αισθάνεστε σημαντικοί.


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.29694 δευτερόλεπτα