Επιχειρηματική επιτυχία

Γιατί αποτυγχάνουν οι επιχειρήσεις;Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν έχουν ένα πτυχίο, γνωρίζουν μια τέχνη ή διαθέτουν χρήματα, μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Αυτό απέχει από την πραγματικότητα, καθώς τα αποτελέσματα τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με στατιστικές, το 80% των επιχειρήσεων αποτυγχάνουν στα πρώτα 3 χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς τους και το 90% σε 5 χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Δηλαδή από τις 100 επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη δραστηριότητας, οι 90 τίθενται εκτός αγοράς στην πρώτη 5ετία.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι οι επιχειρηματίες αυτών των επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν τα βασικά. Δεν γνωρίζουν βασικές έννοιες και αρχές λειτουργίας της αγοράς. Δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι και τι ακριβώς κάνει η επιχειρηματικότητα. Δεν γνωρίζουν γιατί έχουν επιχείρηση και γιατί βρίσκονται στην αγορά.

Ενδεχομένως τα παραπάνω να σας προξενούν εντύπωση ή να σας φαίνονται περίεργα. Εάν όμως κάνετε μια μικρή έρευνα στην αγορά, με τις παραπάνω απλές ερωτήσεις, θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις που θα λάβετε. Ο λόγος είναι απλός. Η επιχειρηματικότητα είναι μια εμπειρική διαδικασία, την οποία κάθε επιχειρηματίας την βλέπει με τα δικά του μάτια και την αντιμετωπίζει από τη δική του σκοπιά, τη δική του οπτική γωνία, δίνοντάς της το δικό του περιεχόμενο. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι επιστήμη, όπου διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν εφαρμόζουν συγκεκριμένες αρχές και κανόνες και να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Εάν ήταν επιστήμη, θα τη σπουδάζαμε, θα τη μαθαίναμε, θα την εφαρμόζαμε και θα είχαμε προβλέψιμα αποτελέσματα. Αυτό όμως, όπως γνωρίζετε, δεν ισχύει. Εάν δώσεις την ίδια επιχείρηση σε διαφορετικούς ανθρώπους, θα παράγουν ο καθένας από αυτούς διαφορετικά αποτελέσματα. Επίσης, δεν υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στον κόσμο, από το οποίο να αποφοιτούν επιχειρηματίες.

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και αποτυχίες στον επιχειρηματικό τομέα, τόσο οι παλαιοί, όσο οι νέοι, καθώς και οι υποψήφιοι επιχειρηματίες, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επένδυση, θα πρέπει να αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες,

εμπειρίες, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν την αγορά αποτελεσματικά και να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
- info@expertsacademy.gr


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.33118 δευτερόλεπτα