Αγροτική Επιχειρηματικότητα

Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Ξεκινήστε σωστά!


Εισήγηση στο συνέδριο του Δήμου Κοζάνης, 15-16/3/2014, για την Αγροτική Ανάπτυξη

Η επιχειρηματικότητα είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Σ’ αυτή την εξέλιξη εσείς πρέπει να συμμετέχετε. Και πρέπει να συμμετέχετε, γιατί εάν μείνετε πίσω, κάποιοι άλλοι θα σας ξεπεράσουν και θα είναι αυτοί, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά, αντί για εσάς. Να θυμάστε πάντα ότι στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει στασιμότητα. Ή πηγαίνεις μπροστά ή πηγαίνεις πίσω.

Όταν μιλάμε για αγροτική επιχειρηματικότητα δεν μιλάμε για χωράφια, για εγκαταστάσεις, για γεωπόνους, για οικονομολόγους, για υπουργούς και υπουργεία. Όταν μιλάμε για αγροτική επιχειρηματικότητα εννοούμε ΕΣΑΣ, τους επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθείτε, θα επενδύσετε τα χρήματά σας, το χρόνο σας, τον κόπο σας και στο τέλος θα απολαύσετε τους καρπούς των επιλογών σας και των προσπαθειών σας. ΕΣΕΙΣ είστε το κεντρικό πρόσωπο.

Όταν μιλάμε για αγροτική επιχειρηματικότητα δεν μιλάμε για κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα που όλοι σας γνωρίζετε. Η μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της αγροτικής επιχειρηματικότητας και της υπόλοιπης επιχειρηματικότητας είναι ο χώρος άσκησης της δραστηριότητας. Εσείς δραστηριοποιείστε στις καλλιέργειές σας, στις κτηνοτροφικές ή άλλες εγκαταστάσεις, ενώ οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στα καταστήματά τους, στις βιοτεχνίες, στα εργοστάσια, στα γραφεία και ούτω καθεξής. Συνεπώς, ότι ισχύει και για την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα ισχύει και για εσάς. Και στην αγροτική επιχειρηματικότητα υπάρχει η παραγωγή, η καινοτομία, η εμπορία, ο πελάτης, ο ανταγωνισμός. Αυτά είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία, ώστε να γίνετε επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

Όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα, δεν μιλάμε για ενισχύσεις, για επιδοτήσεις, για πλάγιες ή σκοτεινές μεθόδους χρηματοδοτήσεων και ούτω καθεξής. Μιλάμε για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων, που να λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, της αγοράς, του ανταγωνισμού, που να σας δίνουν τη δυνατότητα να στέκεστε στα δικά σας πόδια και να βασίζεστε στις δικές σας δυνάμεις. Καλοδεχούμενες οι όποιες ενισχύσεις ή επιδοτήσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι εάν δεν υπάρχουν εσείς θα σηκώσετε τα χέρια. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, τόσα χρόνια με τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις που δόθηκαν, μόνον ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων κατάφερε και είναι σήμερα βιώσιμο. Και αυτό δεν οφείλεται στις ενισχύσεις και στις επιδοτήσεις, αλλά στην σωστή επιχειρηματική σκέψη και επιχειρηματική δράση.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, στο χώρο των επιχειρήσεων, το 80% αποτυγχάνει στα πρώτα 3 χρόνια και το 90% στα 5 πρώτα χρόνια. Δηλαδή, από τις 100 επιχειρήσεις που ξεκινάνε δραστηριότητα οι 90 αποτυγχάνουν στα πρώτα 5 χρόνια και μόνον οι 10 επιβιώνουν. Ο λόγος είναι, επειδή οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τα βασικά! Ξεκινούν, επενδύουν χρήματα, επενδύουν χρόνο, επενδύουν προσπάθεια, χωρίς να γνωρίζουν τι κάνουν, πως το κάνουν και γιατί το κάνουν! Χωρίς να έχουν ιδέα τι είναι επιχειρηματικότητα, τι είναι επιχείρηση, ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης, τι σημαίνει πελάτης, τι σημαίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μια σειρά άλλα βασικά θέματα.

Ο τίτλος της εισήγησης είναι «Ξεκινήστε σωστά»! Δεν επιλέχθηκε τυχαία!

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι έλληνες «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Συνεπώς για να έχετε καλή συνέχεια πρέπει να ξεκινήσετε σωστά! Τι πρέπει να κάνετε;

12 Βήματα για να ξεκινήσετε σωστά!

  1. Να καθήσετε και να σκεφτείτε. Όλα ξεκινούν από τη σκέψη. Καλύτερες σκέψεις, οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις. Καλύτερες αποφάσεις οδηγούν σε καλύτερες ενέργειες και καλύτερες ενέργειες οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.

 

  1. Να σκεφτείτε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε ΕΣΕΙΣ. Τι θα κάνετε, Πως θα το κάνετε και γιατί θα το κάνετε. Δεν θα κάνετε κάτι επειδή το κάνει ο γείτονας, το κάνει ο κουμπάρος, το κάνει ο αδελφός ή ο ξάδελφος.  Εσείς θα αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε, γιατί εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα για τον εαυτό σας τι ξέρετε να κάνετε, τι σας αρέσει να κάνετε, πόσο αντέχετε να το κάνετε και ούτω καθεξής.

 

  1. Μην εμπιστεύεστε αμέσως αυτούς που σπεύδουν να σας πουν τι να κάνετε. Βεβαίως και θα ακούσετε τις απόψεις τους, βεβαίως και θα ακούσετε τις γνώμες τους, αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρετε μόνον εσείς. Για να το κάνετε όμως αυτό θα πρέπει να έχετε γνώσεις και να κρίνετε ποιος πραγματικά θέλει το καλό σας και ποιος σας προσεγγίζει από συμφέρον. Δόξα τω Θεώ στην αγορά σήμερα υπάρχουν πολλές λύσεις και πολλές προτάσεις. Η επιλογή είναι δική σας!

 

  1. Επενδύστε στη γνώση. Μάθετε τι ακριβώς χρειάζεστε για να γίνετε καλοί επιχειρηματίες. Μάθετε για τις λειτουργίες της επιχείρησης, για τους τομείς–κλειδιά της επιχείρησης και κυρίως πως να δημιουργείτε πελάτες.

 

  1. Ξεκαθαρίστε τι ακριβώς μορφή επιχειρηματικότητας θέλετε να κάνετε. Θα παράγετε; Θα μεταποιείτε; Θα εμπορεύεστε; Θα δραστηριοποιηθείτε μόνοι σας; Θα συνεταιριστείτε; Θα συνεργαστείτε; Θα παράγετε συμπληρωματικά για κάποια άλλη επιχείρηση;

 

  1. Αναπτύξετε την επιχειρηματική σας ικανότητα. Να μάθετε να σκέφτεστε επιχειρηματικά, να αποφασίζετε επιχειρηματικά και να ενεργείτε επιχειρηματικά. Η επιχειρηματικότητα είναι δραστηριότητα και ως εκ τούτου απαιτεί επιχειρηματικές ικανότητες, τις οποίες οι περισσότεροι δεν διαθέτετε. Η διαφορά ανάμεσα στον επιτυχημένο επιχειρηματία και στον μέτριο επιχειρηματία βρίσκεται στο επίπεδο της επιχειρηματικής ικανότητας.

 

  1. Ψάξετε να βρείτε συμβούλους που γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους και μπορούν να σας στηρίξουν πραγματικά. Γεωπόνους, Λογιστές, Οικονομολόγους, Κτηνίατρους, Γεωλόγους, κ.α. Ρωτήστε γνωστούς, φίλους, συζητείστε, μάθετε, δείτε αποτελέσματα και αποφασίστε με ποιους θα συνεργαστείτε. Όλοι οι σύμβουλοι δεν είναι ίδιοι. Και εκεί υπάρχουν οι πολύ ικανοί και οι λιγότερο ικανοί.

 

  1. Κοιτάξτε μακριά. Ψάξτε για ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και επενδύστε σ’ αυτά. Δικά σας, της περιοχής σας, της χώρας σας, άλλων χωρών και δείτε πως μπορείτε να τα αξιοποιήσετε.

 

  1. Να είστε ανταγωνιστικοί. Στην ελεύθερη αγορά πρέπει συνεχώς να είστε ανταγωνιστικοί. Πρέπει συνεχώς να καινοτομείτε και να εξελίσσεστε. Να προσφέρετε συνεχώς κάτι καλύτερο.

 

10.  Να μάθετε να αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό. Στην αγορά, εκεί όπου υπάρχουν πολλά χρήματα, υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός. Εάν σκοπεύετε να μπείτε σε κλάδους που έχουν μεγάλο ανταγωνισμό,φροντίστε να είστε πάντα οι καλύτεροι. Για τα καλύτερα προϊόντα, υπάρχει πάντα αγορά.

11.  Να είστε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι. Στην αγορά δεν επιβιώνουν οι μεγάλοι. Επιβιώνουν αυτοί που προσαρμόζονται εύκολα και είναι ευέλικτοι. Επιβιώνουν αυτοί που έχουν να προσφέρουν κάτι που το χρειάζεται ή το έχει ανάγκη η αγορά.

12.  Εσείς καθορίζετε το μέλλον σας. Το 85% της επιτυχίας σας εξαρτάται από εσάς και 15% από άλλους παράγοντες.
Γι αυτό,

“Πριν επενδύσετε στην επιχείρησή σας, Επενδύστε στον εαυτό σας!”

Αποκτήστε τις γνώσεις που χρειάζεστε και γίνετε οι καλύτεροι στο είδος σας και στον κλάδο σας!

 

Η εισήγηση είναι μια προσφορά της ιστοσελίδας www.agrotis.gr

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
info@expertsacademy.gr 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.18006 δευτερόλεπτα