Προσωπική Ανάπτυξη

Η αλλαγή είστε εσείς!


Ανατρέχοντας στην ιστορία και μελετώντας τα επαγγέλματα του παρελθόντος, διαπιστώνουμε ότι από την εποχή του σιδήρου έως σχεδόν τη βιομηχανική εποχή, ένα από τα πολύ καλά επαγγέλματα ήταν οι σιδεράδες.

Η φύση της χειρωνακτικής εργασίας απαιτούσε εργαλεία όπως, άροτρα, φτυάρια, αξίνες, τσάπες, μεταλλικές ρόδες, και εργαλεία για να χτίσουν σπίτια. Όλα αυτά τα κατασκεύαζαν οι σιδεράδες. Εκτός όμως από την κατασκευή, υπήρχε πολλή δουλειά και στον τομέα της συντήρησης αυτών των εργαλείων. Με απλά λόγια, το να είσαι σιδεράς την εποχή εκείνη ήταν μια πολύ καλή επαγγελματική επιλογή.

Παρά την άνθησή του για αιώνες, το ζωτικής σημασίας αυτό επάγγελμα περιορίσθηκε και σχεδόν εξαλείφθηκε μέσα σε λίγες γενιές. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη μαζική παραγωγή εργαλείων και την παρουσία τους στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων ή τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συνέβησαν και συμβαίνουν με ξέφρενο ρυθμό;

Ερχόμενοι στο σήμερα, πόσα από τα σημερινά επαγγέλματα θα έχουν την τύχη του σιδερά; Ο σημερινός ξέφρενος ρυθμός των αλλαγών μετριέται πλέον σε χρόνια και όχι σε αιώνες. Εργασιακή ασφάλεια δεν υπάρχει και οι προσεγγίσεις του σήμερα γρήγορα γίνονται παρελθόν. Δείτε την βιομηχανία και τις εφαρμογές των ηλεκτρονικών. Πόσα εργατικά χέρια αντικατέστησαν και πόσες δουλειές περιόρισαν ή κατάργησαν.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη διαπίστωση ότι στον 21ο αιώνα η επιτυχία δεν θα είναι εγγυημένη από ένα συγκεκριμένο κύριο επάγγελμα ή ένα συγκεκριμένο τίτλο δουλειάς ή μια δεξιότητα. Ούτε θα προσδιορίζεται από την ανακάλυψη μιας νέας δουλειάς ή μιας νέας ιδέας. Και ο λόγος είναι απλός. Όλα αυτά είναι κινούμενοι στόχοι, οι οποίοι έρχονται και παρέρχονται. Αυτό όμως που μένει σταθερό είστε εσείς. Εσείς, οι σκέψεις σας, οι δυνατότητές σας, οι αρχές και οι αξίες σας.

Όπως αντιλαμβάνεστε το μέλλον σας δεν βρίσκεται έξω στην αγορά. Βρίσκεται μέσα σας. Κι αυτό επειδή εσείς είστε αυτοί που θα αντιμετωπίσετε την αγορά. Εσείς είστε αυτοί που θα αντιμετωπίσετε τις νέες καταστάσεις και νέες συνθήκες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα και μελλοντολόγο Alvin Toffler «Οι αναλφάβητοι του εικοστού πρώτου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν».

Μερικοί λένε ότι η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή. Αλλά στη ζωή σας, η μόνη σταθερά είστε εσείς. Εσείς και οι επιλογές που κάνετε. Μπορείτε είτε να μετακινηθείτε στην αλλαγή, ακολουθώντας τα ρεύματα, όπως μια ακυβέρνητη βάρκα στον ωκεανό, που ουσιαστικά δεν πάει πουθενά ή να κωπηλατήσετε εσείς, με κουπί τα μοναδικά ταλέντα σας, τις αρχές, τις αξίες σας, τις πραγματικές δυνατότητές σας, γνωρίζοντας ότι οι εσωτερικές σας δυνάμεις είναι αυτές που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον σας.

Οι άνθρωποι οι οποίοι επιτυγχάνουν επαγγελματικά, βρίσκουν το δρόμο τους μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μέσω του εσωτερικού τους συστήματος πλοήγησης, αρχών  και αξιών. Με αυτό τον τρόπο, ξέρουν ποιες αλλαγές να αποδεχθούν, ποιες να αναμοχλεύσουν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και ποιες να αγνοήσουν. Ηρεμούν τα κύματα της αλλαγής στη ζωή τους, μέσω του συστήματος αρχών και αξιών που υπάρχει μέσα τους και το οποίο δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με τον Charles R. Swindoll, «σημασία δεν έχουν οι συνθήκες και οι καταστάσεις που υπάρχουν γύρω σας, αλλά το πώς θα αντιδράσετε και πως θα αντιμετωπίσετε εσείς αυτές τις συνθήκες και αυτές τις καταστάσεις». Κάποιοι προτιμούν να βλέπουν το που βρίσκονται  σήμερα, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να βλέπουν το που πηγαίνουν.

Οι άνθρωποι που κερδίζουν κάνουν το δεύτερο. Προσανατολίζονται προς το μέλλον, συμφωνώντας με τον συγγραφέα Dan Millman, «Το μυστικό της αλλαγής συνίσταται στη συγκέντρωση της ενέργειας του ατόμου για τη δημιουργία του νέου και όχι για την καταπολέμηση του παλιού».

 

ΝέστοραςΙ. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
info@expertsacademy.gr


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.12193 δευτερόλεπτα