Επιχειρηματική επιτυχία

Τι σημαίνει αγροτική πολιτική!


Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερο, διαβάζουμε για πρωτοβουλίες, διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια, που έχουν σχέση με την αγροτική ανάπτυξη, την αγροτική πολιτική και την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Πέρα όμως από ενθουσιασμούς, τυμπανοκρουσίες και δημόσιες σχέσεις, βλέπουμε άλλη μια προσπάθεια χωρίς ουσία, χωρίς πραγματικό περιεχόμενο, χωρίς κατευθύνσεις και χωρίς σχέδιο. Όλοι μιλάνε γενικά, μιλάνε αόριστα, λειτουργούν αποσπασματικά και χωρίς πραγματική διάθεση εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής.

Πουθενά δεν βλέπουμε συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Πουθενά δεν βλέπουμε μέτρα για να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές και υποδομές. Πουθενά δεν βλέπουμε μέτρα για να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Όλα εναπόκεινται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι για την αγροτική ανάπτυξη, αυτοί που την ζουν καθημερινά την ύπαιθρο και γνωρίζουν τι σημαίνει αγροτική επιχειρηματικότητα, συνεχώς αναζητούν ιδέες, ακούν προτάσεις, βρίσκουν λύσεις, προχωρούν σε επενδύσεις και προοδεύουν. Δεν περιμένουν κανένα. Αυτό εξάλλου είναι το νόημα και το χαρακτηριστικό του επιχειρηματία, το νόημα και το περιεχόμενο της επιχειρηματικότητας.

Η αγροτική ανάπτυξη δεν είναι θέμα καλών προθέσεων και παραγοντισμών. Ούτε είναι θέμα σπατάλης χρημάτων δεξιά και αριστερά σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει να έχεις αγροτική πολιτική. Να έχεις τη διάθεση να «σπάσεις αυγά», να χτυπήσεις «στεγανά» και να μην υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να παίρνεις γενναίες αποφάσεις και να εφαρμόζεις πολιτικές, που παράγουν αποτελέσματα.

Αγροτική Πολιτική σημαίνει:

 • Να δίνεις κατευθύνσεις.
 • Να θεσπίζεις κίνητρα για ανάπτυξη.
 • Να θεσπίζεις αντικίνητρα για να εμποδίσεις τη διαιώνιση χαμηλής αξίας δραστηριοτήτων.
 • Να προωθείς δραστηριότητες που να αξιοποιούν και όχι απλά να διαχειρίζονται τη γη.
 • Να προωθείς δραστηριότητες που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία.
 • Να προωθείς δραστηριότητες που να αντέχουν στον ανταγωνισμό.
 • Να δημιουργείς δομές και υποδομές και να ενισχύσεις τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες.
 • Να προωθείς και να ενισχύεις την καθετοποιημένη δραστηριότητα.
 • Να δημιουργείς δομές και υποδομές και να ενισχύεις την εξωστρέφεια.
 • Να δημιουργείς επιχειρηματική νοοτροπία και κουλτούρα.
 • Να παράγεις αποτελέσματα.
 • Αγροτική πολιτική σημαίνει να αξιοποιείς και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο γης. Να μην σε ενδιαφέρει τι παράγεις ή πόσο παράγεις, αλλά πόσο κερδίζεις ανά τετραγωνικό μέτρο γης!

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist
Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης 
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας 
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
info@expertsacademy.gr

 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.13098 δευτερόλεπτα