Μαθαίνεται η επιχειρηματικότητα;


Για να γίνει κάποιος γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος, καθηγητής, οικονομολόγος, λογιστής, πηγαίνει σπουδάζει, μαθαίνει τα βασικά, μαθαίνει την επιστήμη του και στη συνέχεια εισέρχεται στην αγορά εργασίας.

Τι κάνει όμως κάποιος που θέλει να γίνει επιχειρηματίας; Τι σπουδάζει; Πού σπουδάζει; Πού και πώς μαθαίνει πώς να δημιουργήσει και πως να λειτουργήσει την επιχείρησή του;

Εύλογα θα ρωτήσετε: Μαθαίνεται η επιχειρηματικότητα;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Βεβαίως και μαθαίνεται. Μαθαίνεται γιατί έχει άμεση σχέση με τον χαρακτήρα του ανθρώπου, την αποφασιστικότητά του, τη θέληση για δημιουργία, για επιτυχία και οικονομική εξασφάλιση. Μαθαίνεται γιατί υπακούει σε βασικές αρχές ανθρωπίνων σχέσεων, θεμελιώδεις νόμους, συμπεριφορές και συνήθειες. Μαθαίνεται, ακολουθώντας βασικές απλές έννοιες ανθρωπίνων σχέσεων και γραπτών και άγραφων νόμων και κανόνων της αγοράς.

Άνθρωποι είναι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που ξεκίνησαν κάποτε από χαμηλά, ανεξαρτήτως βιοτικού, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου και σήμερα διαθέτουν επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, οι περισσότεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, όχι μόνον τα αγνοούν, αλλά τα προσπερνούν, χωρίς να έχουν καμία διάθεση ή να κάνουν καμία προσπάθεια για να τα μάθουν τουλάχιστον τα βασικά και να βελτιώσουν τη θέση τους. Και όμως, θα τους ακούσετε να έχουν απόψεις, να μιλούν για καινοτομία, να μιλούν για βελτιώσεις, να μιλούν τι πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι, και αυτοί να μην προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Και όμως, εκεί είναι που πρέπει να επενδύσουν για να αντιμετωπίσουν την αγορά από θέση ισχύος. Στη βελτίωση της επιχειρηματικής τους ικανότητας.

Τι είναι αυτό που κάνει τους περισσότερουςεπαγγελματίες και επιχειρηματίες να συμπεριφέρονται έτσι; Τι είναι αυτό που τους κάνει να μην επενδύουν στον εαυτό τους; Η απάντηση είναι απλή. Ο ανθρώπινος χαρακτήρας τους! Ο εγωισμός τους, οι φόβοι τους, τα συναισθήματά τους, οι αντιλήψεις τους, οι συνήθειες και οι συμπεριφορές τους. Αυτά είναι που τους καθοδηγούν καθημερινά, τους κρατούν μακριά από κάθε λογική προσέγγιση της επιχειρηματικότητας και τους φέρνουν συνεχώς σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση.

Είτε είστε παλαιοί, είτε νέοι, είτε υποψήφιοι επιχειρηματίες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 80% της επιχειρηματικής σας επιτυχίας οφείλεται σε εσάς και το 20% σε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνών και μελετών πολλών χρόνων, ανάμεσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. Ασχοληθείτε λοιπόν με το 80%, το οποίο αφορά εσάς και το οποίο μπορείτε να ελέγξετε, και αφήστε το υπόλοιπο 20% για τους άλλους. Είναι προτιμότερο να λειτουργείτε επιχειρηματικά με πιθανότητες επιτυχίας 80%, παρά με πιθανότητες 20%.

Το να λειτουργήσετε ή «να τρέξετε», όπως λέμε, μια επιτυχημένη επιχείρηση φαίνεται να είναι δύσκολο και πολύπλοκο. Ωστόσο, το να μάθετε τα βασικά, να εφαρμόζετε τα βασικά και να λειτουργείτε όπως οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο, είναι εύκολο και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσωπική και επιχειρηματική σας επιτυχία!

Κάποτε οι επιχειρηματίες ξεκινούσαν στα τυφλά, χωρίς γνώσεις, χωρίς δεξιότητες, χωρίς εμπειρίες και βάδιζαν στο άγνωστο με την ελπίδα να πετύχουν. Σήμερα όμως υπάρχουν όλα τα εργαλεία γνώσης για την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Αξιοποιήστε τα για την προσωπική και επαγγελματική σας επιτυχία!

 

Μάθετε περισσότερα για την Εφαρμοσμένη Επιχειρηματικότητα εδώ.

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist
Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης 
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας 
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
info@expertsacademy.gr

 

 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.15876 δευτερόλεπτα