Επιχειρηματικότητα και επιχειρηματίας


Παρόλο που μέσα από τις επιχειρήσεις διακινούνται τεράστια κεφάλαια και οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο προέρχονται από τον κόσμο των επιχειρήσεων, κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσει επιχειρηματίες.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος είναι ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι επιστήμη, να την σπουδάσεις, να την εφαρμόσεις και να πετύχεις αποτελέσματα. Δεν ακολουθεί κανένα συγκεκριμένο μοντέλο να το ακολουθήσεις και να πετύχεις.

Τι είναι η επιχειρηματικότητα;

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα κράμα επιστήμης, τέχνης και εμπειρικής διαδικασίας. Ο συνδυασμός δε αυτών των τριών συνιστούν την επιχειρηματική ικανότητα, ο βαθμός ανάπτυξης της οποίας προσδιορίζει και τον βαθμό της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Πώς δημιουργούνται οι επιχειρηματίες;

Οι επιχειρηματίες δεν γεννιούνται. Δημιουργούνται από την ίδια τη ζωή, μέσα από τις γνώσεις, το ταλέντο, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες, τις συνήθειες, τις συμπεριφορές, τις ψυχικές αρετές και τις ψυχικές αντοχές.

Τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα ως δραστηριότητα εξαρτάται περισσότερο από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και λιγότερο από οικονομικούς και μάλιστα εάν θα θέλαμε να ποσοτικοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα ως δραστηριότητα, θα λέγαμε ότι είναι κατά 80% Ψυχολογία, Επικοινωνία, Κοινωνιολογία, Ιστορία και κατά 20% Οικονομία.

Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και το ότι μεγάλες επιχειρήσεις, παρότι διαθέτουν κεφάλαια, δεν μπορούν να σταθούν στην αγορά, καθώς αδυνατούν να αντιληφθούν τις τάσεις, τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Εκείνο που έχει τεράστια σημασία για την επιχειρηματική επιτυχία, δεν είναι τα κεφάλαια, ούτε οι εγκαταστάσεις, ούτε οι βιομηχανικοί εξοπλισμοί. Είναι η συνολική στάση της επιχείρησης απέναντι στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η οποία υπαγορεύεται από τις γνώσεις, το ταλέντο, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες, τις συνήθειες, τις συμπεριφορές, τις ψυχικές αρετές και τις ψυχικές αντοχές του επιχειρηματία και των συνεργατών του.

Το ευχάριστο είναι ότι όλα αυτά μαθαίνονται. Μαθαίνονται και γίνονται καθημερινές συνήθειες, βελτιώνοντας την επιχειρηματική ικανότητα και οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα. Εκεί είναι που πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους όλοι οι επιχειρηματίες, εάν θέλουν λειτουργούν πιο παραγωγικά, πιο αποδοτικά και κυρίως πιο αποτελεσματικά.

 

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist
Μ.Sc.
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης 
& Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας 
& Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
info@expertsacademy.gr

Ο Δρ Νέστορας Κολοβός μέσω της ιστοσελίδας www.expertsacademy.gr προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.13561 δευτερόλεπτα