Προσωπική Ανάπτυξη

Ο κόσμος αλλάζει, ΕΣΕΙΣ;


Οι ραγδαίες εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας, με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, της διάδοσης των πληροφοριών και του έντονου ανταγωνισμού, διαμορφώνουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο αυξάνει την αβεβαιότητα και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπική οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι να υποφέρουν ήδη από αυτό που ο Alvin Toffler αποκάλεσε κάποτε, “future shock”.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης αυτό το οποίο απαιτείται είναι η συνεχής απόκτηση γνώσεων και η προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών. Δηλαδή, να σκεφθείτε, να αποφασίσετε και να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις επίτευξης την οικονομικής σας ασφάλειας και οικονομικής σας σταθερότητας. Η διαδικασία αυτή περνάει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα σας δώσουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς την όλη κατάσταση.

Προετοιμάστε τον εαυτό σας!

Για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν καλύτερα, θα πρέπει να κοιτάξετε μπροστά, να σκεφθείτε σοβαρά και να αποφασίσετε για την εργασία που πρέπει να κάνετε και το έργο το οποίο πρέπει να προσφέρετε τα επόμενα ένα, τρία, πέντε χρόνια. Θα πρέπει να προγραμματίσετε τις ενέργειές σας και την προσφορά σας, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην εθνική ή την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να τονιστεί ότι, με τις συνεχείς, μεγάλες και έντονες αλλαγές και αναταράξεις της εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας, κάποιος ή κάποιοι που θα εισέλθουν σήμερα στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολλές καριέρες. Οι ειδικοί μιλούν για πέντε καριέρες πλήρους απασχόλησης, μεταξύ των ηλικιών 21 και 65 και 14 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης διάρκειας δύο ή και περισσότερο χρόνων.

Για να αντιληφθείτε την σοβαρότητα της κατάστασης, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, το 40% των Αμερικανών εργαζομένων, στον 21ο αιώνα, θα είναι εργαζόμενοι «έκτακτης ανάγκης». Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν πρόκειται να εργαστούν μόνιμα σε μια εταιρεία. Θα μετακινούνται συνεχώς, ανάλογα με τις ανάγκες, από εταιρεία σε εταιρεία, από δουλειά σε δουλειά και θα κερδίζουν λιγότερα χρήματα από αυτούς που θα εργάζονται με πλήρη απασχόληση, και θα αποκομίζουν πολύ λιγότερα οφέλη σε ότι αφορά στα προγράμματα υγείας και σύνταξης. Ανάλογα και  ίσως και χειρότερα να είναι τα ποσοστά αυτά σε άλλα κράτη.

Πως θα είναι η δουλειά σας σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Δεδομένου ότι οι γνώσεις διπλασιάζονται σχεδόν κάθε πέντε χρόνια, αυτό σημαίνει ότι, κάθε χρόνο, τουλάχιστον το 25% των γνώσεών σας και των ικανοτήτων που διαθέτετε σήμερα θα είναι ξεπερασμένα. Σε πέντε χρόνια από σήμερα θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια νέα δουλειά με νέες δεξιότητες και ικανότητες.

Ρωτήστε τον εαυτό σας και ψάξτε να βρείτε την απάντηση.

  • «Ποιο μέρος από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που διαθέτω είναι πλέον ξεπερασμένο;»
  • «Τι κάνω σήμερα που είναι διαφορετικό από αυτό που έκανα πριν από ένα χρόνο ή πριν από δύο χρόνια;»
  • Τι είναι πιθανόν να κάνετε σε ένα, δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια από σήμερα;
  • Τι γνώσεις και δεξιότητες θα χρειαστείτε και πώς θα συνεχίσετε να βελτιώνεστε και να αναπτύσσεστε;
  • Ποιο είναι το σχέδιό σας για την οικονομική σας εξασφάλιση;

Μάθετε περισσότερα!

Ζούμε πλέον στην εποχή της γνώσης. Πρωταρχικοί παράγοντες της παραγωγής είναι οι γνώσεις και η ικανότητα εφαρμογής αυτών των γνώσεων για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Η ικανότητά σας να κερδίζετε χρήματα, εξαρτάται πλέον, σε μεγάλο βαθμό, από τις γνώσεις σας, τις δεξιότητές σας και την ικανότητά σας να συνδυάζετε και να αξιοποιείτε αυτά τα προσόντα σας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείτε  αξία για τους ανθρώπους, για την οποία οι άνθρωποι θα είναι διατεθειμένοι να σας πληρώσουν.

Ο περίφημος «νόμος των τριών» λέει ότι για κάθε μονάδα μισθού που θα λαμβάνετε πρέπει να δημιουργείτε τρεις μονάδες κέρδους για την επιχείρηση στην οποία εργάζεστε. Εάν σκεφθείτε ότι το κόστος της εργασίας σας για την επιχείρηση στην οποία εργάζεστε είναι το διπλάσιο του μισθού σας, αυτό σημαίνει ότι για να σας προσλάβει η επιχείρηση και να εργαστείτε, θα πρέπει να παράγετε κέρδος για λογαριασμό της. Και μάλιστα, για να διατηρήσετε την θέση εργασίας σας, θα πρέπει να προσφέρετε πολύ μεγαλύτερη αξία από τις αποδοχές που θα λαμβάνετε.

Για να έχετε πάντα μια καλή θέση εργασίας στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας έναν από τους πιο σημαντικούς κανόνες της αγοράς: «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Δηλαδή, σ’ αυτούς  που είναι πολύ καλοί σ’ αυτό που κάνουν. Σ’ αυτούς που προσφέρουν συνεχώς και ποιότητα και ποσότητα. Συνεπώς, για να μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να διαθέτετε ικανότητες, προσόντα και να έχετε άριστη απόδοση σε ότι και αν κάνετε.

Η Προσωπική σας Ανάπτυξη!

Για να κερδίζετε περισσότερα, αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει συνεχώς να μαθαίνετε περισσότερα. Σήμερα βρίσκεστε στο όριο των γνώσεών σας και των δεξιοτήτων σας. Αυτά που κερδίζετε σήμερα, οφείλονται στις γνώσεις που αποκτήσατε μέχρι σήμερα. Είναι το μέγιστο το οποίο μπορείτε να κερδίσετε, χωρίς να χρειάζεται να μάθετε κάτι νέο και διαφορετικό. Και εδώ είναι το πρόβλημα.

Η συσσωρευμένη γνώση και η εμπειρία που διαθέτετε, ξεπερνιούνται σιγά-σιγά, μέρα με την ημέρα. Η γνώση στον τομέα σας διπλασιάζεται κάθε τρία έως πέντε έτη και αυτό σημαίνει ότι εσείς πρέπει να μαθαίνετε συνεχώς περισσότερα και να διπλασιάζετε τις γνώσεις σας κάθε τρία έως πέντε έτη για να παραμείνετε τουλάχιστον στο σημερινό σας επίπεδο. Φανταστείτε ένα γιατρό που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του. Ένα δικηγόρο που δεν παρακολουθεί τις αλλαγές των νόμων. Ένα μηχανικό που δεν ενημερώνεται για τα νέα υλικά και τους κανονισμούς. Έναν επιχειρηματία που δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς. Γρήγορα θα ξεπεραστούν από τις εξελίξεις και θα τεθούν στο περιθώριο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλοι μας καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα της αναπόφευκτης αλλαγής και της αναδιάρθρωσης και όλοι αναζητούμε μια λύση. Η λύση σ’ αυτό είναι η συνεχής προσωπική βελτίωση και ανάπτυξη.

Τι εννοούμε με τον όρο προσωπική ανάπτυξη; Εννοούμε την απόκτηση  νέων γνώσεων, νέων δεξιοτήτων, νέων εμπειριών και την ενίσχυση των ψυχικών αρετών και ψυχικών αντοχών.

Για να είστε συνεχώς περιζήτητοι και να παραμένετε στην κορυφή, θα πρέπει να μαθαίνετε συνεχώς περισσότερα και να ενισχύετε το πνευματικό ενεργητικό σας, ώστε να αποδίδετε καλύτερα και να κερδίζετε περισσότερα. Μόνον ενισχύοντας τις γνώσεις σας και τις ικανότητές σας θα ενισχύετε την θέση σας και την αξία σας

Για να το επιτύχετε αυτό, πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αυτοδεσμευθείτε σήμερα για συνεχή μάθηση και συνεχή ενίσχυση της αξίας σας και της ανταγωνιστικότητάς σας.  Όσα περισσότερα μαθαίνετε, τόσα περισσότερα θα κερδίζετε, ανεξαρτήτως της πορείας και της κατεύθυνσης της οικονομίας.

Να θυμάστε πάντα ότι: Οι γνώσεις σας και η ικανότητά σας να εφαρμόζετε αυτή τη γνώση, αποτελούν και θα αποτελούν τα πιο πολύτιμα προσωπικά περιουσιακά σας στοιχεία.

Αποφασίστε και ξεκινήστε σήμερα την Προσωπική σας Ανάπτυξη! Κάντε κλικ ΕΔΩ!

 

Νέστορας Ι. Κολοβός

Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.

Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας

Business & Life Coach

www.expertsacademy.gr

 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.15172 δευτερόλεπτα