Επιχειρηματίας και Επιχειρηματική ικανότητα


Σε όσους ανθρώπους κάνετε την ερώτηση «Τι δουλειά κάνει ένας επιχειρηματίας;», τόσες διαφορετικές απαντήσεις θα πάρετε.

Ο λόγος είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει διαμορφωμένη μια εικόνα στο μυαλό του περί του είναι επιχειρηματίας και τι είναι επιχειρηματικότητα και με βάση αυτή την εικόνα δίνει την απάντησή του.

Ωστόσο, με απλά λόγια, «η δουλειά του επιχειρηματία είναι να ασκεί καθημερινά την επιχειρηματική του ικανότητα και να δίνει λύσεις στα προβλήματα κάλυψης αναγκών των ανθρώπων, πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο οικονομικά και να αμείβεται γι αυτό».

Τι σημαίνει όμως ασκεί την επιχειρηματική του ικανότητα; Σημαίνει να σκέφτεται επιχειρηματικά, να αποφασίζει επιχειρηματικά και να ενεργεί επιχειρηματικά, εξυπηρετώντας και ικανοποιώντας τους πελάτες του αποτελεσματικά.

Αυτοί οι δύο ορισμοί, τους οποίους οι περισσότεροι επιχειρηματίες αγνοούν, εκφράζουν το περιεχόμενο, την ουσία και τη φιλοσοφία της επιχειρηματικότητας και προσδιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα και την επιτυχία των επιχειρήσεων.

Φυσικά, όταν μιλάμε για επιχειρηματική ικανότητα, δεν μιλάμε μόνον για γνώσεις, τις οποίες πρέπει να έχει ο επιχειρηματίας. Μιλάμε για ταλέντο, για δεξιότητες, για εμπειρίες, για ψυχικές αρετές και ψυχικές αντοχές. Μιλάμε για ιδιοσυγκρασία, ποιότητα και δύναμη χαρακτήρα. Μιλάμε για διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, επίλυση προβλημάτων και δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες συνήθως παίρνονται υπό πίεση και για τις οποίες, εκτός από τις γνώσεις, απαιτείται δύναμη χαρακτήρα, ψυχραιμία και λογική. Απαιτείται απόφαση, η οποία να συμβαδίζει με τον σκοπό και την αποστολή της επιχείρησης.

Όλα τα παραπάνω, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, φανερώνουν ότι η επιχειρηματικότητα είναι περισσότερο θέμα ψυχολογίας. Είναι θέμα που άπτεται περισσότερο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του επιχειρηματία, της ιδιοσυγκρασίας, της ποιότητας και της δύναμης του χαρακτήρα του και σχετίζεται με την ψυχολογική και επιχειρηματική του διάθεση και επιθυμία να υλοποιήσει και να προωθήσει την επιχειρηματική του ιδέα, αποβλέποντας και πιστεύοντας στην επιτυχία.

Μάθετε περισσότερα.....


Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc.,
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Πτυχιούχος Οργάνωσης 
και Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας
και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life Coach
- www.expertsacademy.gr
- info@expertsacademy.gr

 

 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.6479 δευτερόλεπτα