Αγροτική Επιχειρηματικότητα

Αγροτική επιχειρηματικότητα – Επιχειρηματική Σκέψη και Επιχειρηματική Δράση


Η αγροτική επιχειρηματικότητα αποτελεί για την χώρα μας μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της οικονομίας, καθώς πέραν της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζει άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας, μέσω των τομέων της τυποποίησης, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Η σύγχρονη αγροτική επιχειρηματικότητα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο αγρότης παρήγαγε και το κράτος αγόραζε ή επιδοτούσε. Πλέον η απελευθέρωση της οικονομίας και η ένταση του ανταγωνισμού απαιτούν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.

Η σύγχρονη αγροτική επιχειρηματικότητα απαιτεί την δημιουργία και την ύπαρξη επιχειρηματία αγρότη, ο οποίος θα λειτουργεί επιχειρηματικά, σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους της αγοράς. Επιχειρηματία αγρότη, ο οποίος θα αξιοποιεί όλους τους διατιθέμενους πόρους και θα παράγει ποιοτικά, ανταγωνιστικά και θα καρπώνεται αυτός και όχι οι μεσάζοντες την παραγόμενη υπεραξία. Επιχειρηματία αγρότη, ο οποίος θα αξιοποιεί την καθετοποίηση της παραγωγής και λειτουργεί με επιχειρηματική νοοτροπία και κουλτούρα.

Η σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα απαιτεί γνώση, συνεπή και συνεχή προσπάθεια, σεβόμενη τον καταναλωτή και τον πελάτη. Απαιτεί κυρίως γνώση των αρχών και των κανόνων της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Μπορεί ο αγρότης να ξέρει να καλλιεργεί, να ξέρει να παράγει, όμως δεν πρέπει να μένει μόνον σ’ αυτό. Πρέπει να λειτουργεί και ως επιχειρηματίας. Να σκέφτεται επιχειρηματικά και να ενεργεί επιχειρηματικά. Να διαθέτει επιχειρηματική νοοτροπία η οποία θα τον οδηγήσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε επιτυχημένα αποτελέσματα. Να σκέφτεται με όρους αγοράς, να είναι ανταγωνιστικός και να επιβάλει στην αγορά τα δικά του προϊόντα αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό.

 

Νέστορας Ι. Κολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc. 
- Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Πτυχιούχος Οργάνωσης  
και Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρήσεων
- Life and Business Coach
- www.expertsacademy.gr
- info@expertsacademy.gr

 


Σχολιάστε

NewsLetter

 

Δείτε μας στο Facebook

Είσοδος

E-mail
Κωδικός Πρόσβασης
 
 
Η σελίδα φορτώθηκε σε 0.10844 δευτερόλεπτα